Saturday, December 31, 2011

Kek Coklat Tanpa Telur extra moist





Salam terakhir utk 2011....
Sekadar tilik je ye gambar kat atas tu ....saya nie amatur di dapur...hasil kerja tangan memang ler tak berapa cantik...cooking and baking simply because I luv it and my kids luv it too...:))Tapi resipi choc kek utk entry hari terakhir 2011 nie mmg nak kongsi bersama uols sbb senang dan rasanya boleh tahan...sedapp bg kek yg tak pakai telur....tak payah pakai mixer...Kalau stakat nk buat utk lunch box anak2 bukak sekolah nie...mmg boleh sangat laa....Lagi resipi dari che mat gebu. Tima kasih bebanyak che mat ye....Jom intai resipi...




Bahan-Bahan : ( saya doublekan adunan )
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais) - saya kurangkan sket
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.


No comments:

Post a Comment