Wednesday, July 4, 2012

Tuna Roll.. Udah ler Gebu..Sedap Pulak tuu..

Salam Syaaban...

Berkurun dah takde entry pasal resipi....niat nak share resipi roti tuna nie dh lama dahhh...Entah kenapa 'duri daun palas nie' lama betul melekat kat badan.....akibatnya terperap je la resipi dlm almari doc tu...nasib baik tak makan dek anai-anai....he...he... Tuna bun ni....resipi asalnya dari Cik Mat Gebu....(siap ngan steps nyer lagi) dan mmg sah2 gebu rotinya...Dah cuba 2 kali...hubby suka sangat....

Resipi saya ikut sbijik sejibong Cik Mat punye....bukannye aper mmg empunya diri nie jenis yg tak pro. Utk makluman, doh rotinya agak lembik...so kena berhati-hati skit masa nak roll dan masa nk potong2 tu.... Jom semak resipi....

Tuna Roll
BAHAN DOH :-)
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung
 1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 gram mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)

BAHAN INTI TUNA :-)
1 camca besar mentega, dicairkan
1 tin tuna, ditoskan biar kering, lecek hancur
2 1/2 camca besar Mayonnaise
1 biji bawang besar, dadu kecil
1 pokok daun bawang 
 1 biji limau kasturi, perah jusnya (optional)
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar, asingkan sedikit untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :

 DOH  
1. Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. 
KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing

UNTUK ROLL TUNA SANDWICH :
1. Satukan semua bahan untuk inti tuna kecuali mentega, kacau rata. Ketepikan. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, tabur sedikit tepung pada meja kerja, dan canai menjadi 4 persegi. Sapu permukaan doh tadi dengan mentega cair rata2. Tuang inti tuna dan ratakan. Tinggalkan sedikit ruang di hujung doh. Gulung seperti swissroll dan ketatkan. Kemas kan bahagian kiri dan kanan gulungan doh dan kerat kepada 10 bahagian sama besar. 

2. Susun dalam paper cup jenis bersiaz 4 inci. (Saya takde paper cup masa tu...so letak gitu je atas tray) Tekan sedikit biar rata. Buat hingga siap. Perap 45 minit hingga kembang. Sapu telur (baki dari 30 g tadi), tabur baki hirisan daun bawang dan lada hitam. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga perang keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya...

 Selamat Mencuba...:))

Gebu sampai esoknya.......sungguh!!!

No comments:

Post a Comment