Nampak sedapkan...Rasanya pun mmg sedap...Resipi ni berada dlm simpanan saya
agak lama dah...Berkenan ngan species 'trifle 'nie...yg mmg favourite saya.... Tp black cherries yg diguna agak meragukan...bukan apa ..takut anak2 tak makan...Mmg diaorang tak makan tp still diaorang suka especially Iman...trifle ni dia panggil kek aiskrim...Cubalah...
BLACKFOREST TRIFLE
Resipi dari: D
Bahan A
2 paket chocolate swiss roll
1 tin black cherries
Bahan B - Custard Cream
1 tin susu cair
2 1/2 tin air (guna balik tin susu tadi)
2 telur kuning
1 cawan tepung kastad
2 Tb cocoa powder
1 cawan gula
1 tsp vanilla esen
atau
100g instant custard
200-300ml milk
1 1/2 Tb cocoa powder/melted chocolate
Bahan C
200-250ml Rich cream
Bahan D
red cherries/ strawberries
chocolate curls/ grated chocolate/melted chocolate
Method
1. Potong swiss roll dalam 1 1/2 inci dan susun dalam bekas.
2. Guna syrup dari tin black cherries dan sprinkle atas swiss roll, biar
basah. then susun atau campakkan black cherries atas swiss roll tu.
3. Bahan2 untuk custard cream boleh buat awal dan simpan. campurkan
semua bahan, kacau guna hand whisk dan masak, nak selamat double boil, biar api
perlahan sampai pekat dan didih. kalau pekat sangat, tambah air dalam 1/2 cawan
coz custard ni sepatutnya lembik sikit. Biar sejuk sikit.
4. Pukul whip cream tadi jangan sampai stiff sangat. ambil dalam 1 1/2
cawan dan masuk dalam custard tadi, kacau sebati utk dpt creamy effect cam ice
cream, then tuang atas black cherries
5. Balance whip cream tu tuang atas custard dan chillkan dalam peti
sekurang2nya 6 jam, overnight lagi bagus....ingat cover dgn cling wrap, kalau
tak cream tu akan crack.
6. Before hidang baru tabur red cherries/ strawberries dengan chocolate
kat atas atau drizzle melted choc pun sedap...
No comments:
Post a Comment