Resipi kali nie saya dedicate untuk my childhood friend, Roziana @ Ina Ezy..mengidam nak makan tauchu dia...kesian..nak anta sepinggan jauh....share resipi je la deh... Ingat masa mengandungkan yg no 3...bulan puasa...mmg tauchu nie lah yg saya
idamkan utk berbuka...slalu beli kat pasar ramadhan kedai buloh...sedap
makcik tu masak...
Back to the recipe....resipi nie saya mintak diperturunkan dari mami saya sendiri...versi Kg Sireh...pedasss...tapi sedapppp....Tauchu nie slalunya dihidangkan di tempat2 kenduri kahwin...mmg sifatnya pedas... Tapi saya punya resipi dah disetkan ngan selera saya yg tak berapa suka pedas ...dan warnanya juga saya merahkan sket.....Lauk yg digunakan selalunya hati, paru, organ2 dalaman ayam atau lembu dan juga udang. Cuba la...mmg membuka selera....
Bahan-bahan
8-10 ulas bawang merah *
4-5 ulas bawang putih *
7 biji cili padi ( kalau suka pedas boleh lebihkan cili ) *
3 biji cili kering ( saya guna jenis yg x pedas utk warnanya aje ) *
3 batang serai *
1-2cm halia *
1-2cm lengkuas *
( semua yg bertanda * dikisar halus )
Isi ayam - ikut suka
15-20 ekor udang
2 sudu besar kacang soya bergaram - (kat kelantan kita panggil tauchu) saya guna jenama
yeos ( kalau beli yg kasar...tumbuk dulu kasi halus )
2 biji tomato - potong 12
10-15 urat kacang panjang - potong pendek dlm 2cm
2 biji cili hijau - potong pendek dlm 2 cm
1 cawan air
gula
garam
Cara-cara
1. Tumis semua bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
2. Masukkan kacang soya bergaram. kacau rata sehingga bangkit bau.
3. Masukkan isi ayam. Gaul rata sehingga ianya hampir2 masak. Masukkan air. Tunggu sehingga ianya mendidih dan pecah minyak. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
4. Masukkan udang..kacau rata.
5. Masukkan kacang panjang dan cili hijau. kacau rata. Akhir sekali masukkan tomato. Now you can see the colours blend together...so tempting....
Hidangkan panas2...dan makan bersama2 yg tersayang...mesti bertambah....Kalau ada ikan percik atau ayam percik....lagi berselera makan...
No comments:
Post a Comment