Tuesday, August 16, 2011

Apple Pie Mengancam




Apple Pie ni sebijik macam yg jual kat kedai...tak kira la sape2 pun yg buat...Resipi paling senang dan hasilnya cukup mengancam.....First time saya guna pastry puff segera...kalau kat KB ni...kat Tesco je ada...jenama KAWAN...Thanks arhh Cik Mat Gebu utk resipi nie...bertambah lg satu resipi kegemaran si suami...

Apple Pie

BAHAN INTI :-)
 
2 biji epal hijau
1 1/2 camca besar gula perang @ soft brown sugar
1 camca besar kismis
1 camca besar penuh mentega
3/4 camca besar tepung jagung
1 inci kulit kayu manis (optional)

BAHAN LAIN :-)
 
8 keping puff pastry jenama KAWAN bersaiz 4 inci x 4 inci
Kuning telur untuk disapu (saya titiskan pewarna kuning sket)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK INTI :- Kupas epal, buang empulur dan dadu kecil. Panaskan mentega dalam periuk, goreng epal bersama kismis, kulit kayu (optional) dan gula perang hingga epal lembut. Kalau suka boleh letak sedikit jus lemon, tapi mat tak letak sebab epal tu dah ada rasa masam2 sikit. Masak hingga epal lembut. Masukkan tepung jagung, gaul rata dan masak hingga pekat.  Sejukkan.  
  2. UNTUK APPLE PIE PUFF :- Ambik sekeping pastry puff, potong pada 4 bahagian. Ambil satu bahagian, bulat 4 kelaran tapi jangan putus. Manakala 1 bahagian yang tidak berkelar, isi dengan 1 camca teh inti. Tutup dengan bahagian yang berkelar, tekan tepi2nya dengan garfu dan susun dalam loyang pembakar.
  3. Buat hingga siap, sapu kuning telur dan bakar pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau kuning keemasan. Sejukan atas jaringan.

No comments:

Post a Comment