Monday, August 15, 2011

Cheddar Muffin Sedap & Mudah

Guna muffin cup ni dapat la 10-11 bijik
Muffin cup yg ni saiznya besar sket...dpt dalam 8 bijik je...


Entry pertama saya pada Ramadan nie....Resipi dari Cik Mat Gebu. Empat kali dah cuba...Dari satu adunan...2 adunan dan semalam buat 3 adunan...Rasanya mmg 'rich'....Untuk citarasa saya....gula tu dikurangkan sket....En suami mmg suka...makan berbuka....lepas terawih dan bersahur skali...


Cheddar Cheese Muffin

BAHAN-BAHANNYA :-)
 
90 gram mentega berkualiti tinggi (s.c.s @ anchor) saya guna buttercup je
70 gram gula halus @ castor
110 gram tepung naik sendiri (self raising flour)*
1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
1 biji telur gred A
1/2 camca teh esen vanilla
1/2 cawan parutan keju cheddar, asingkan sedikit untuk ditabur ( hias ngan taburan lain pun boleh )
50 ml air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, alas tin muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur dan putar hingga gebu. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang seli dengan air, hingga habis, biasanya tepung terakhir sekali. Putar rata.
  3. Tambah parutan keju cheddar dan esen vanilla, kacau rata. Sudukan 3/4 penuh dalam muffin cup, tabur sedikit keju parut atasnya dan bakar 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan sebelum dihidang....

No comments:

Post a Comment