Muffin cup yg ni saiznya besar sket...dpt dalam 8 bijik je... |
Entry pertama saya pada Ramadan nie....Resipi dari Cik Mat Gebu. Empat kali dah cuba...Dari satu adunan...2 adunan dan semalam buat 3 adunan...Rasanya mmg 'rich'....Untuk citarasa saya....gula tu dikurangkan sket....En suami mmg suka...makan berbuka....lepas terawih dan bersahur skali...
Cheddar Cheese Muffin
BAHAN-BAHANNYA :-)
90 gram mentega berkualiti tinggi (s.c.s @ anchor) saya guna buttercup je
70 gram gula halus @ castor
110 gram tepung naik sendiri (self raising flour)*
1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
1 biji telur gred A
1/2 camca teh esen vanilla
1/2 cawan parutan keju cheddar, asingkan sedikit untuk ditabur ( hias ngan taburan lain pun boleh )
50 ml air
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 175C, alas tin muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
- Putar mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur dan putar hingga gebu. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang seli dengan air, hingga habis, biasanya tepung terakhir sekali. Putar rata.
- Tambah parutan keju cheddar dan esen vanilla, kacau rata. Sudukan 3/4 penuh dalam muffin cup, tabur sedikit keju parut atasnya dan bakar 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan sebelum dihidang....
No comments:
Post a Comment