Monday, August 15, 2011

Homemade black pepper sauce

Sos Lada Hitam / Homemade Black Pepper Sauce



Ini favourite my son, Adam...Dah acap kali mintak saya sediakan utk 'burger oblong' dia. Prosperity la konon..... Sos lada hitam yang saya buat ni mmg snang utk disediakan . Lagipun kita boleh perasakan sendiri...boleh lebihkan rasa spicynye atau nk kurangkan....kalau suka sos ade rasa manis2 skit...boleh lebihkan rasa manisnya...Sos ni boleh disimpan kat dlm fridge utk jangka masa yg agak lama. So, skali buat dpt la utk beberapa kali makan. Resepi ni saya dpt dari http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2009/06/sos-lada-hitam.html. Mmg sedap.


Bahan-bahannya:
  • 1 labu bawang besar - potong dadu
  • 4 - 5 sudu besar lada hitam - kisar halus (  3 sb. dah cukup hangatnye )
  • 2 sb. sos tomato
  • 2 sb. kicap pekat
  • 1 cawan air rebusan ayam/daging/serbuk pati
  • 1 sb. tepung jagung
  • 1/2 cawan air  - bancuh brsama tepung jagung
  • 2 sb. susu cair
  • 1 sb. butter untuk tumis
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-Caranya
  1. Panaskan butter dan tumis bawang besar sampai layu.
  2. Masukkan air rebusan/serbuk pati yang dibancuh dengan 1 cawan air.
  3. Masak hingga kuah agak pekat, masukkan sos tomato, lada hitam, kicap dan tepung jagung. Kacau dan masak hingga agak pekat sikit.
  4. Masukkan susu cair, kacau rata.
  5. Perasakan dengan garam dan gula.

No comments:

Post a Comment